Ahhoz, hogy valaki a lehető legtöbbet hozhassa ki ipari létesítményéből, elengedhetetlen, hogy körültekintően válasszon a piacon található klimatizációs lehetőségek közül. Mivel az ipari csarnok fűtése és hűtése egy meglehetősen komplex feladat, jól jöhet egy kis szakértői segítség.

Egy ipari csarnok klimatizálása nem gyerekjáték, tapasztalt partner nélkül nem érdemes belevágni!

A nagy terek fűtése (vagy hűtése) egy olyan kihívás, amelynél nemcsak azt érdemes figyelembe venned, hogy mekkora az ár, az üzemeltetési költség vagy a karbantartási költség, hanem például azt is, hogy hogyan minimalizálhatóak a leállási idők, valamint a munkavállalói panaszok.

Csarnok1

Ezenfelül az is fontos szempont, hogy olyan partnerrel szerződj, aki a teljes klimatizációs folyamatért/projektért felel (gépészet, villamosság, automatika, építészet), és képes az igényeidhez illeszkedő megoldást nyújtani (például tudja biztosítani az egyenletes hőmérsékletet az egész csarnokban, ha ezt szeretnéd, vagy csak zónákban, amennyiben erre van szükség).

Egy baleset, a kelleténél hidegebb vagy melegebb belső hőmérséklet, egy hiányos dokumentációból adódó bonyodalom, vagy az elhúzódó telepítés is pokollá teheti az életedet, ezért itt van 6 tipp, hogy olyan hatékonyan elkerüld ezeket, ahogyan mi klimatizálunk.

Ipari csarnok fűtése hatékonyan – lehetséges?

A leggazdaságosabb csarnokfűtés megtalálásához érdemes az energiatakarékosság „ösvényén” haladnod. Az, hogy figyelembe veszed a csarnokod alapterületét, belmagasságát, funkcióját és szigetelését (ha van), szinte alap. De hogyan tovább? Annak érdekében, hogy minél jobban eligazodhass a leghatékonyabb klimatizációs technológiák között, íme egy gyorstalpaló.

Kezdjük a roof-toppal, amely nagyon népszerű és kompakt berendezés.

Csarnok2

Igazi 3 in 1 megoldás: szellőztetés, hűtés és fűtés megoldva. Hidd el, a megfelelő szellőztetés ugyanolyan fontos, mint maga a csarnok fűtés vagy hűtés, úgyhogy ezen nem érdemes spórolnod. Mivel a roof top berendezés csak lapos tetőre vagy épület mellé telepíthető, más formájú ipari csarnok fűtése, hűtése esetén nem a legjobb megoldás. Sajnos épületen belülre nagyon körülményes az elhelyezése a kondenzátorok hűtése végett. A légkezelő berendezések hihetetlenül fontosak a megfelelő légminőség biztosításához, ráadásul egy direkt hűtésű klímarendszerrel az alábbi csodákra képesek:

  • Alacsony zajszint mellett biztosítják a megfelelő hőmérsékletet és friss levegőt.
  • Kis helyigény + kevesebb karbantartás kombinációval járulnak hozzá az elégedettséghez.
  • A gyors telepíthetőség is garantált, így nem kell hosszú leállástól tartanod.

A hőszivattyús klímaberendezések mellett nehéz labdába rúgni (de azért nem lehetetlen).

Csarnok3

Azon felül, hogy képesek a friss, visszaszívott levegő energiatakarékos beállítására, akár -20 fokos külső hőmérséklet mellett is üzembiztosan fűtenek. Márpedig klímaváltozás ide vagy oda, télen szükség lehet erre a „szuperképességre” itthon is. Egy ipari csarnok klimatizálása nagyon komfortos az ilyen energiatakarékos és kompakt berendezéssel, ami ráadásul egy nagyon költséghatékony megoldás.

De merüljünk el kicsit mélyebben a csarnok fűtés és hűtés rejtelmeiben, hogy még könnyebben megtalálhasd a pénztárcádhoz, a körülményekhez és a felhasználási módhoz legjobban illeszkedő „módszert”. Ha a bőség zavara miatt elbizonytalanodnál, tőlünk bármikor, bármit kérdezhetsz, és persze ipari létesítményedre szabott árajánlatot is szívesen adunk.

Nagy terek klimatizálása – A roof-topok előnyei és hátrányai

Ha nagy terek fűtése vagy hűtése a cél, akkor a roof-top az egyik legjobb megoldás, hiszen akár raktárról, hangárról, akár logiszikai vagy ipari csarnokról, esetleg pályaudvarról vagy sportlétesítményről van szó, komplett gépház nélkül telepíthető. Egyszerűen textil légcsatorna csatlakoztatására is nyílik lehetőség.

Népszerűsége érthető, hiszen egy régen kitalált, megbízható és kompakt szerkezetről van szó, amivel egyszerű és könnyen szabályozható működés érhető el. A kiegészítő villamos fűtés és a hőszivattyú miatt pedig nincs szükség meleg fűtővízre vagy gázra.

Csarnok4

Mielőtt még azt gondolnád, hogy az összes technológiáról azt fogjuk írni, hogy ez a leggazdaságosabb csarnokfűtés, hátrányok nélkül, megnyugtatunk. A roof-topok sem hibátlanok, mivel a hőmérséklet-szabályozásban kicsit nagyobb az ingadozás, mint egy klasszikus hideg-meleg vizes légkezelős rendszer esetében.. Ezért kisebb terek klimatizálásához például biztosan más megoldásra lesz szükséged.

Adiabatikus hűtés – a legolcsóbb hűtési mód, amit már az ősember is használt.

A mai szokványos folyadékhűtős és légkezelős hűtési rendszer mind beruházási, mind üzemeltetési szempontból óriási költséget emészt fel. Ezzel szemben az adiabatikus hűtés ennek a költségnek a töredékével jár.

Csarnok5

Működési elve pofonegyszerű, mert a víz elpárologtatásával hűtjük le a levegőt.

Hatalmas előnyét az ipari csarnokokban élvezhetjük, ahol:

  • a tető terhelhetősége minimális,
  • hiány van befújt levegőből, mert túlsúlyban van az elszívás,
  • pormegfogó hatása jelentős,
  • segíti az ideális páratartalom-beállítást,
  • nincs korrozív hatása a fémekre.

Kiválóan vegyíthető gravitációs szellőzéssel, és akár 6-8 Celsius-fokkal is tudjuk csökkenteni a kintről befújt levegő hőmérsékletét.

Aminek előnye van, annak természetesen hátránya is akad. Az adiabatikus rendszer hatékonysága nagyban függ a kinti levegő páratartalmától, de a nyári száraz levegő hűtésére ennél költséghatékonyabb megoldás nem igazán létezik.

Előszigetelt panel: az épületterhelés csökkentésének élharcosa

Az előszigetelt panelt akár úgy is hívhatnánk, hogy a „hatékony klimatizálás legója”, hiszen gyorsan, pontosan és gazdaságosan alakítható ki a segítségével a kívánt méretű légcsatorna. Kültér/beltér? Ez az innovatív technológia bárhol megállja a helyét, akár tűzálló verzióban is, aminek előnyéről talán szükségtelen bármit is mondani.

Tízszer alacsonyabb tömegű, mint a fém légcsatorna, így az ipari csarnok fűtése vagy hűtése szó szerint sokkal könnyebb a segítségével. Azért kihívás itt is akadhat, hiszen az előszigetelt panelek telepítéséhez rendkívüli szakértelemre és rutinra van szükség, ezért mindenképp olyan partnert válassz, akinek van már benne tapasztalata.

Üdv a zónában, avagy a zóna hűtés előnyei

Ha „csak ott, ahol tényleg kell” jeligére keresed a megoldást az ipari csarnok fűtése és hűtése területén, akkor már meg is találtad a leggazdaságosabb koncepciót, amihez a textil légcsatorna a legjobb párosítás. A munkavédelmi rendeletek „legjobb barátja” ez a klimatizációs megoldás, hiszen csak ott kell bevetned, ahol az emberek dolgoznak. A munkavállalók a zóna hűtésnek és fűtésnek köszönhetően komfortosan végezhetik munkájukat (a 3/2002 (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendeletnek megfelelően), extra munkaszünet nélkül, kevesebb munkavállalói panasszal.

Textil légcsatorna, az egyenletes csarnok klimatizálás és zóna klimatizálás bajnoka

És itt jön a Jolly Joker, amely nemcsak a fűtést és hűtést teszi hatékonyabbá, ott ahol az ipari csarnokodnak és az embereidnek a legnagyobb szüksége van rá, de 100%-ig huzatmentes és rendkívül esztétikus is. Kör/félkör/negyedkör? A forma, a szín és a rögzítés az ízlésed szerint alakítható, ráadásul a hagyományos légtechnikánál legalább 30-40%-kal olcsóbb technológiáról beszélünk.

Csarnok6

Az igazság mégis az, hogy nem az ár az elsődleges szempont, amiért az ipari csarnok fűtése és hűtése kapcsán tiszta szívből ajánljuk ezt a megoldást. Hanem az, hogy moshatóságával, alacsony tömegével, cipzáras csatlakozásoknak köszönhető sokoldalú variálhatóságával, szoftveres szimulációs lehetőségével rengeteg pénzt és időt takarít meg cégednek.

Ha megvan a neked (és ipari csarnokodnak) való klimatizációs technológia, már csak egy dolog maradt hátra. Keress egy megbízható csapatot, amelyikben az összes ipari klimatizáláshoz kapcsolódó munkafázis során megbízhatsz. Ha olyan szakértőkben gondolkozol, akik a céges arculatotokhoz szabható, költséghatékony és átlátható megoldással hálálják meg a bizalmat, akkor biztosan érdemes felvenned a kapcsolatot a 15 éves ipari tapasztalattal rendelkező mérnökirodánkkal és kivitelező csapatunkkal.