Újabb épületgépészeti kihívás, újabb profi és praktikus megoldás. Óriás területű autóipari gyártósor klimatizálásának generálkivitelezése a tervezéstől a teljes kivitelezésig.

Feladat

Ügyfelünk mintegy 1000 nm-es terület több sorból álló gyártósorát szándékozta klimatizálni, hogy javítsa a munkavállalói munkakörnyezetét. A változtatással a megrendelőnek több célja is volt: egyrészt megfelelni a hatályos rendeleteknek, ezáltal csökkentve a kiadandó szünetek mennyiségét; másrészt a költségek szinten tartása, valamint a nem ideális munkakörnyezetből adódó képzett munkaerő elvándorlásának minimalizálása.

A klimatizálási feladatot nagyban nehezítette, hogy a már lassan 20 éves épület, túlzsúfolt tetővel, nem volt tovább terhelhető. A munkát hétvégén, vagy élő sorok mellett lehetett kivitelezni. Energia oldalról is akadtak kihívások, mert hűtésre és fűtésre is igény volt, de a közelben nem volt sem melegvíz, vagy gőz energiaforrás, sem gázvezetékre való rákötési lehetőség.

A Megrendelőnk mindenképpen egy kézbe szerette volna kiadni a munkát – tervezéssel, kivitelezéssel és az összes érintendő szakággal együtt –, mert a termelés mellett nem volt sem ideje, sem szakembere, aki ezt össze tudta volna koordinálni házon belül. Fontos szempont volt a felelősség egy kézben tartása a tervezéstől a kivitelezésen át, a végső beüzemelésig, mérésekig.

A DAAL GROUP-nak ez egy kézenfekvő projekt volt, mert az egyik specialitásunk éppen az, hogy végigvigyünk egy projektet egy kézben, mint generálkivitelező. Ajánlatunk egy csomagban tartalmazta a komplett tervezést (hőtechnikai számítás – V=30.000 m3/h. Hűtési teljesítmény: 290kW, fűtési teljesítmény: 169kW – gépkiválasztást, légtechnikai hálózat, statikai tervezés, erősáram és épületfelügyelet a meglévő épület felügyelethez való illesztéssel) és kivitelezést.

Megoldás

Épületgépészeti megoldásként a helyszín lehetőségei a megrendelői igényekkel összeegyeztetve a következőként alakultak: mivel a csarnok erősen depresszív állapotban volt (több volt a csarnokban a technológiából fakadó elszívás mennyisége, mint a befújt levegő) a légkezelő rendszernek biztosítania kellett a 100%-os friss levegős üzemmódot, de az energia megtakarítás miatt a visszakeveréses üzemállapotra is igény volt. Mivel a hűtés több Daikin DX-es (direktelpárologtatós hőszivattyús hűtőgép, mint az otthoni klíma kültérije, csak nagyobb és ipari) megoldással lett megoldva – hogy a hűtés mellett a fűtés is kivitelezhető legyen ezzel a berendezéssel a meleg energia hiánya miatt – a téli ideális és folyamatos működés érdekében szükség is volt a visszakeverési üzemállapotra. A statikailag méretezett légkezelő és hűtőgépek acél tartószerkezetét – gondos pozíció meghatározás után – egy kevésbé zsúfolt területre helyeztük el, úgy, hogy a lábak inkább az éplületet tartóoszlopokat terheljék a gerendák helyett.

DAAL GROUP Légkezelő TelepítéseMunkánk során a légkezelő egységet darabokban kellett felvinni a tetőre, mert a távolság miatt nem lehetett bedaruzni. A tömegcsökkentés céljából a légtechnikai rendszer gerincét előszigetelt panelből építettük ki és a benyúló csápokat a gépsorok közötti részen (zóna hűtés) EXANDAIR textil légcsatornával oldottuk meg. Rendszerünk vezérlését a meglévő épületfelügyelet végezte, rajta keresztül állítani lehetett az igény szerinti üzemállapotokat.

EXANDAIR Textil LégcsatornaCégünk és rendszerünk megbízásakor Megrendelőnk külön örült, hogy a cég saját házon belül kezeli a gépész és automatika tervezést, illetve, hogy saját mérnöki és azon felül tervezői erőforrásokkal, szoftverekkel (AutoCAD, REVIT 3D) is rendelkezünk. Ajánlatunkban vállaltuk, hogy nem csak az acélszerkezet statikáját tervezzük meg, de statikai szakvéleményt is adunk, hogy a berendezés a saját tartójával felrakható-e vagy sem – ezt a felelősséget és plusz ügyintézést is levéve az ügyfél válláról.

Végeredmény

Légtechnikai rendszer megoldásunk több okból is külön örömet okozott az ügyfélnek:

  • egyrészt az előszigetelt csatorna a hagyományos csatornához képest tizedakkora tömeggel rendelkezik,
  • nem kell utólagosan szigetelni, ezért telepítés közben nem zavartuk a termelést a szigetelés idejével és a lehulló plusz szeméttel,
  • az EXANDAIR textil légcsatornás klímával huzatmentes és elállíthatatlan környezetet lehet biztosítani sokkal gyorsabb telepítés mellett úgy, hogy ennek a tömege is csak a tizede egy hagyományos fém rendszerének.

Versenyképes műszaki megoldásunk, szakmai hátterünk, referenciáink és rugalmas hozzáállásunk az élő gyártáshoz igazodó telepítéssel elnyerte ügyfelünk tetszését és megrendelte tőlünk a munkát a komplett projektmenedzsmenttel és munkabiztonsági koordinációval az árban.

DAAL GROUP Csapat