Ügyfelünk gyártósorait szerette volna bővíteni és ehhez szüksége volt egy olyan zárt helyiségre, amely megfelelő tisztaságú a munkavégzéshez. Eredendően egy ISO8-as tisztatér generálkivitelezése volt a cél az ehhez kapcsolódó gépészettel, épület automatikával és tisztatéri építészettel, öltözőkkel együtt.

Feladat

Napjainkban egyre többször találkozunk magas műszaki igényekkel, de sajnos a megvalósítás költsége az esetek 98%-ában gátat szab ennek. Cégünk azért került beválasztásra a tenderbe, mert a múltban kialakult bizalom alapján, tudták, hogy őket segítve ki tudunk találni egy olyan kompromisszumos megoldást, amely belefér a rendelkezésre álló büdzsébe, de a megbízó céljait is jól szolgálja.

Megoldás

A tisztatéri rendszerek egyik legköltségesebb része a gépészet és maga az épület kialakítása, amin ha sikerül csökkenteni és/vagy optimalizálni, akkor jelentős megtakarítás érhető el.

Egyeztetésink során egy sor olyan lehetőséget javasoltunk, melyek szignifikánsan csökkentették a bekerülési árat, igaz az ügyfél is elengedte az ISO minősítést és a helyiség validálását. Ennek ellenére a kivitelezés utáni méréseink tudták az ISO8-as szintet az üres csarnokban, de ez nem volt feltétlenül elvárt. A rendszer kialakításánál nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy mik is a tényleges igények és a teljes folyamaton keresztül, részletekbe menően segítettük figyelembe venni a munkavégzés szennyezőségét, milyenségét is, mert lehet az üres helyiség ISO besorolású, ha a gyártás vagy csomagolás során a helyiségbe szennyeződés kerül (ez a rész egy másik tanulmányt is megérne).

Műszaki megoldásunk végül egy olyan rendszer lett, melybe az épület mérete maradt 1000m², de az eredeti légcsere szám a felére csökkent. Így már a 2 x 20.000m³/h-ás légkezelő is elég lett a bő 13x-os légcseréhez. A légkezelők felkerültek a tisztatér (tisztább tér*) tetejére, de a csarnokon belülre. A hűtést és fűtést Daikin direktelpárologtató klímákkal oldottuk meg, melyek a légkezelők hőcserélőjére dolgoztak. A HEPA szűrőket a gépbe költöztettük és félkör alakú EXANDAIR textil légcsatornánkon keresztül biztosítottuk a befúvást. Az elszívásokat a terem két hosszanti oldalára tettük. Az épület szerkezetét lecseréltük mikrobordás szendvicspanelre, a tartószerkezet elrejtését elhagytuk, de a járható álmennyezet megmaradt. A világítást és üvegezést nem a panel síkjába illeszkedőkre cseréltük. ESD padló került kialakításra. A közlekedés automata ajtókon keresztül történt.

Kialakított Helyiség

A kialakított rendszer legnagyobb előnye, hogy 50%-kal tudtuk csökkenteni a bekerülési költségeket a kiinduláshoz képest, mindezt minimális kompromisszum árán. Az álmennyezet járhatósága megmaradt és a légcsatorna hálózat egyszerűsítése miatt jelentősen könnyebb lett az álmennyezeten történő közlekedés. A textil légcsatornának köszönhetően a légeloszlás teljesen huzatmentes lett, elkerülve azon operátorok panaszát, akik egy hagyományos rendszer esetén pont egy befúvás alá kerülnek munka közben. Az üzemeltetési költség is csökkent a gépek számának optimalizálása és a magas hatékonyságú Daikin DX-es hűtőgépeknek köszönhetően. Azzal, hogy a HEPA szűrők a légkezelőkbe kerültek, jelentősen lecsökkent a mennyiségük és ennek köszönhetően a karbantartási költségük is.

Tiszta Tér

*tisztább tér jelentése: olyan tér, ami az átlagosnál jelentősebb tisztább, de nem éri elé az ISO8-as tisztasági szintet.